
ODA este o inovație importantă în contextul schimbărilor climatice și a situațiilor de urgență frecvente în lumea de astăzi. Madalina Ilie, fondatoarea startup-ului food-tech Manna Foods Solutions, a dezvoltat un concept alimentar unic în lume, care poate înlocui cu succes o masă principală, poate fi consumat sub formă de gustări, deserturi sănătoase și cafea. ODA reprezintă o soluție durabilă și convenabilă pentru alimentatie.
Curioasă și in același tip intrigată de aceasta nouă viziune privind alimentația, am stat de vorba cu Madalina pentru a înțelege mai bine aplicabilitatea și beneficiile unui astfel de produs.
Cum ți-a venit ideea de mâncare gătită sub formă de tablete?

“ Totul a pornit de la miere. În 2018 lucram împreuna cu un prieten la dezvoltarea unui produs nou, anume miere tabletată pentru a o face mai convenabilă la transport, mai ușor de consumat, de altfel și o alternativă la a îndulci ceaiul sau cafeaua ….și am reușit. După acest pas, am început să combinam mierea cu alte ingrediente, cum ar fi oleaginoasele, pentru a crea opțiuni de dulce sănătos și atractiv, mai ales pentru copii.
După numeroase experimente cu mierea ca ingredient principal ne-am gândit să începem un nou set de experimente, de data aceasta, extinzând tehnologia și la alte ingrediente alimentare (carne, legume, fructe), așa am ajuns la conceptul de mâncare gătită tabletată, ODA. Această muncă de cercetare a însemnat nu mai puțin de 4 ani în care am lucrat cu diverse rețete, toate create de noi, am experimentat sute de combinații pentru a lua date vis-à-vis de ”comportamentul” fiecărui ingredient cu care am lucrat și nu doar. Această muncă a fost de un real folos, nu doar pentru că am reușit să obținem acest concept alimentar cu totul inovativ ci și pentru că ne-am dat seama de potențialul acestui proiect la nivel global în ceea ce înseamnă securitatea alimentară și accesul la hrană atunci când avem de-a face cu situații speciale, precum: dezastre naturale, tabere de refugiați sau alte probleme de ordin social și nu doar.
Mâncarea gătită tabletată nu conține conservanți sau aditivi, poate fi păstrată în condiții extreme de temperatură și umiditate, pe o perioada de 10 ani. Ceea ce este poate unul dintre cele mai importante aspecte este că în spațiile de depozitare nu este nevoie de temperatură controlată, deci nu este nevoie de energie electrică sau gaze.”
Ce impact pot avea aceste tablete și in ce situații pot fi consumate?

“ ODA nu este o soluție pentru a înlocui regimul alimentar zilnic. Este un concept alimentar de urgență, hrană eficientă dacă dorești și de tranziție. Desigur, impactul este unul major, atât pe plan local cât și international având într-adevăr potențialul de a revoluționa felul în care instituțiile de stat, organizațiile non-guvernamentale, oamenii până la urmă, vor putea gestiona hrana în cazul unor situații speciale, oriunde în lume. De altfel, mai trebuie menționat că meniurile și tabletele pot fi personalizate în funcție de nevoile nutriționale și de aport caloric, de nivelul de activitate pe zi, de starea de sănătate, sexul sau mediul cultural al diferitelor grupuri de persoane, în genere personalizate în funcție de destinația lor.
De asemenea, utilizarea tabletelor are scopuri multiple, orientate de asemenea și către zona medicală, cu precădere persoane care suferă de diabet, obezitate sau supraponderabilitate, persoane care au suferit operații bariatrice și au nevoie să-și dozeze corect, zilnic, aportul de proteine, timp de cel puțin 3 luni de la operația. Aici ar mai fi multe de discutat, apoi către misiuni spațiale, sport sau vorbind despre viața de zi cu zi, contextul omului modern ocupat, cu puțin sau deloc timp disponibil pentru a-și gestiona obiceiurile alimentare.
Deoarece tabletele nu au nevoie de apă sau altceva pentru a fi consumate, au un termen de valabilitate de 10 ani, ambalaj individual de tablete complet izolat si o rezistenta de la -50C la +50C – chiar și sub apă – acestea reprezinta totodată și o solutie eficienta de utilizare a materiilor prime alimentare, au un proces de producție sustenabil și înseamnă economii semnificative de costuri și energie.”
Ce provocări ați întâmpinat pană acum în dezvoltarea acestei soluții și cum este conceptul primit în România?

“ În ceea ce privește provocarile, am avut de parcurs o călătorie lungă pentru a găsi modalități eficiente de a dezvolta tehnologia care să ne permită transformarea mâncării gătite în mod classic în acest concept comprimat, redus ca volum, păstrând în același timp toate proprietățile ingredientelor benefice organismului, intacte, fără a adăuga ingrediente ”neprietenoase” cu corpul uman. Apoi a fost chestiunea de gust, estetic și alte câteva aspecte la care în continuare lucrăm pentru ca pe linia de producție totul să fie îndeplinit așa cum trebuie. Astăzi conceptul este avansat, există prototipul dar încă mai sunt câțiva pași de făcut pentru a ajunge pe piață. Reușind să creăm un prototip funcțional, am extins și portofoliul de rețete, acoperind, așa cum am spus și la început și zona de dulce sănătos și cafea, demonstrând astfel utilitatea și eficiența lor în diferite situații. Așa am ajuns să putem oferi diverse amestecuri care să acopere diferite gusturi, realizate numai cu ingrediente naturale, plus vitamine și minerale.”
Cateva idei pentru cei care sa gandesc sa inoveze în domeniul alimentar?
“ Ce am invatat eu este ca inovația poate veni din idei simple, însoțite de soluții tehnologice eficiente, iar pentru cei care doresc sa inoveze în acest domeniu: sa aibă curajul să experimenteze oricât de ciudată ar putea părea idea la început, să fie deschiși la a schimba lucrurile din mers, la a se adapta în funcție de situație, și cel mai important, să nu cedeze după primul eșec. Un alt lucru, mai ales pe zona alimentară, să ia în considerare utilizarea cât mai smart a tot ceea ce înseamnă materie primă.
Important este sa nu te oprești din încercări. Sunt multe idei care apar și dispar, trebuie să continui, să fii autodidact, mereu să-ți pui întrebări, de fapt cel mai important, să nu încetezi să te întrebi, să cauți soluții, răspunsuri, să experimentezi și bineînțeles să crezi în ceea ce faci. Este important să îți dai seama că ești într-un proces continuu de învățare și îmbunătățire, și că nu există nicio rețetă magică pentru succesul instant”.